Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. július 24. szerda

Kömlőd község

Kömlőd

Történelmi helyek

Hun őrhalom


Avarkori földvár maradványainak tekintik a falu É-i dombvonulatán lévő kisebb kiemelkedést, melynek elhelyezkedése, esetleg kapcsolódhat a település elnevezéséhez, " Kémlő " - azaz megfigyelő pont. 

Leletanyag alapján ie: 10000-400 közötti időkre is datálható ezen a területen a népesség jelenléte. Vasból készült fejsze feje került elő a földből.

 

Régi Kömlőd

Kömlőd község a legrégebbi feljegyzésekben előbb Kemlew, illetve Kyskemlew puszta néven szerepel. Később említik Kömlő, majd Kömlőd néven. 

Az 1300-as években a terület már Gesztes vár birtokaihoz tartozott, s mint ilyen Csór Tamás tulajdonát képezte 1360-ig. 1435-ben Albert király zálogba adta az egész várbirtokot Rozgonyi Istvánnak, s e zálogjogot Mátyás király is elismerte. 
Kömlőd első név szerinti említése az 1439-es évben történik. 
Az 1526-os mohácsi gyászesemények után a település is török uralom alá került, lakói elmenekülnek, a falu elnéptelenedett, elpusztult. A helyi szájhagyomány szerint a község melletti ingoványba süllyesztették az egykori kis templom harangját.

 

Római település Kömlőd területén

A mai település ÉNY-i határában egykor római kori település lehetett, melyet a szántóföldről előkerülő egykori pénzérmék jelenléte bizonyíthat. E terület tudományosan nincs megkutatva, azonban a kis patak melletti terület alkalmas lehetett település létesítésére

Please publish modules in offcanvas position.