Mire érdemes figyelnünk, mielőtt útra kelünk a bevásárló listánkkal az ünnepek előtt?
- tervezzük meg a vásárlást (mit főzünk, sütünk, hány főre készül majd az étel)
- úgy vásároljunk, hogy a tárolást is gondoljuk át, hogy amit szükséges hűtve tudjunk tárolni
- figyeljünk a szavatossági időre, a gyorsan romló, rövid szavatossági idejű termékeket csak közvetlenül Karácsony előtt vegyük meg
- ne tervezzük túl magunkat az ételkészítéssel (2 féle étel is elegendő a választáshoz), gondoljunk arra, hogy nekünk is ünnep legyen a Karácsony- süteményt úgy készítsünk, hogy amit hidegen kell tárolni, beférjen a hűtőbe, így biztonságosan tudjuk tárolni
- a hagyományos ételeket is meg lehet „reformálni” (zsírszegény hús, zsírszegény tejföl, sajt, kisebb adag készítése)
- próbáljunk 1-1 ételféleséget újítani, biztosan mindenki szívesen fogadja az új ízeket
sütemények mellett készítsünk friss gyümölcssalátát
- ha vendégeket várunk kérdezzünk rá, hogy valaki tart-e valamilyen diétát? (cukorbeteg, epeműtét előtt áll, glutén érzékeny, stb.)
- legyünk tekintettel a diétát tartókra és ne kínálgassuk pl. a cukorbeteget édes bejglivel, az epebeteget töltött káposztával)
- két ünnep között tervezzünk főzelékfélét, illetve könnyen emészthető ételeket
- a Karácsony ne csak a gasztronómiai élvezeteké legyen, menjünk sétálni, tervezzünk mozgást
- a finom, kiadós ételeket inkább ebédre fogyasszuk, vacsorára kisebb adagot és könnyebben emészthető ételeket tervezzünk.
Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv
Egészségfejlesztési Osztály