Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Szív Világnap 2013.

A Szív Világszövetsége kezdeményezésére (WHF) a világon mindenütt szeptember utolsó vasárnapján rendezik a Szívünk Napját. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Egészségfejlesztési Osztálya szeptember 27-én 14 és 18 óra között Tatabányán, a Vértes Center földszintjén ingyenes testsúly, testtömeg index, vérnyomás, koleszterin-szint mérésre és táplálkozási tanácsadásra várj az érdeklődőket.

A Szív Világnapot 2000-ban hozták létre azzal céllal, hogy tájékoztassák az embereket a szívinfarktus és stroke veszélyéről, mely világszerte 17,3 millió főre halálát okozza és ez szám folyamatosan növekszik. A becslések szerint 2030-ra a szív- és érrendszeri betegségek 23 millió életet fognak követelni. Ez megfelel Ausztrália lakosságának.

A Világnap idei szlogenje: Az egész életen át tartó kardiovaszkuláris (szív-, érrendszeri) prevenció, melynek középpontjában a nők és gyermekek állnak. Egészséges gyermekekből egészséges felnőtt, egészséges felnőttből egészséges család, egészséges családból pedig egészséges nemzet válik.

„EGY VILÁG, EGY OTTHON, EGY SZÍV”

Cselekedj, hogy megmentsd azok életét, akiket szeretsz!

A szív- és érrendszeri megbetegedések ugyanannyi nőt érintenek, mint férfit, ennek számát mégis jelentősen alulbecsülik. Valójában a szív megbetegedései minden harmadik női halálért felelősek. Ez percenként egy halálozást jelent. Fontos mind a nők mind a férfiak részéről, hogy megismerjék a szív és érrendszer betegségeit.

A gyermekeket is veszély fenyegeti. Az érrendszeri megbetegedések kialakulása már magzati korban megindul, és ezt jelentősen súlyosbíthatják a gyermekkori események: egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód és dohányzás.

A modern társadalom hatásai a gyermekekre gyakran erősen károsítóak: szénhidrátban és zsiradékban gazdag táplálék, számítógépes játékok, mely a mozgástól rabolja el az időt, másodlagos dohányzás füstjétől szennyezett környezet.

A szív és érrendszeri betegségek, infarktus, szélütés elkerülhetőek. Kialakulásuk leggyakrabban olyan veszélyfaktoroknak tulajdoníthatók, melyek elkerülhetők, vagy gyógyíthatók: magas vérnyomás és koleszterinszint, túlsúly és elhízás, dohányzás és a cukorbetegség. Mindezek jól kezelhetőek egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és a dohányzás teljes elhagyásával.

A szív és érrendszeri megbetegedések több áldozatot szednek hazánkban, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok összesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne, elsősorban egészségesebb életmóddal. A Szívünk Napján az életmódváltást szeretnénk népszerűsíteni, a több mozgást, a dohányzásról való leszokást, egészségesebb táplálkozást, mindezt hitelesen, megalapozottan, közérthetően.

Megyénkben a felnőtt korosztály megbetegedéseinek 43%-át a szív és érrendszeri betegségek teszik ki, míg halálozás tekintetében 48%-ot képviselnek.

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

Egészségfejlesztési Osztály

2013.09.25.