Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

Negyven gazda, negyven minta a bormustrán

Minden borban kis angyal lakik, aki, ha az ember a bort megissza, nem hal meg, hanem az emberben lakó, megszámlálhatatlanul sok kis tündér és angyal közé kerül – ezzel a mítosszal köszöntötte szombaton Hárskuti Attila a kömlődi bormustra résztvevőit, akik a helyiek mellett érkeztek még Bokodról, Dadról és Tatabányáról is.

A Kömlődi Hagyományápolók és Értékteremtők Társasága ezúttal sem versenyezni, hanem mustrára hívta a gazdákat, hiszen – vallják – azon találkozók, ahol nem az érmek, hanem tapasztalatok gyűjtése a cél, sokkal hatékonyabbak, sokkal több útravalóul szolgálnak, mint a borversenyek. Ezt igazolja az a tény is, hogy a mustrán 40 mintát ízleltek, de a résztvevő 40 gazda között többen is akadtak, akik palack nélkül érkeztek, csak a tapasztalatszerzés és a hasznos tanácsok meghallgatása érdekében.

Bogáth István meghívására tavaly Molnár Szabolcs katonazenész marimba előadással színesítette a programot, s mint kiderült, a pincék kincseinek idei mustrája elé is tartogatott vendégprodukciót.

Egy kömlődi gyémántot, egy újabb tehetséget találtam – mutatta be a jelenlévőknek Áncsák Lillát, aki nemcsak vérpezsdítő citeramuzsikájával és énekhangjával teremtett kiváló hangulatot, de be is mutatta a ma már talán kevésbé ismert hangszert. Sőt, azt az 1930-as években készült citerát is magával vitte, amelyet annak idején a kömlődi dédnagymamája szólaltatott meg vasárnaponként, amikor összejöttek a szomszédok és muzsikával múlatták az időt.

Nagyon szépen kezelt bor, még érezni, hogy nyers, a savai viszont nem durvák, ami meglepő, hiszen amikkel eddig találkoztam, mind nagyon savas volt, de ez jellemző is az időjárás miatt az idei borokra – ezt már Horváth Mihály tatai hegybíró állapította meg az első palack felbontása után. A hegybíró Németh Tibor bokodi gazdával értékelte sorra a mintákat, s fogalmazta meg a megszívlelendő szakmai tanácsokat, mint például ezt: nem szabad félni a kéntől, hiába savasabbak idén a borok. Egy bizonyos kénszint mindenképpen kell a boroknak, tehát ezt minél hamarabb le kellene kénezni a termelőjének.

A bormustra résztvevői ezúttal is órákon át ízlelték a pincék kincseit, hallgatták a szakmai értékelést, majd következett az elmaradhatatlan vendéglátás: Madari Nándor és Czuppon Imre fűszerezésének köszönhetően ízletes marhalábszár pörkölt került a vendégek tányérjaiba.

2013.12.16.