Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. március 29. péntek

Kömlőd község

Kömlőd

Falunap 2016

Szép idő, optimális helyszín,  sok-sok önkéntes, bevállalós emberek, jó szervezés, színes program és egy lelkes polgármester. Ez kell ahhoz, hogy egy rendezvény sikeres legyen, és a szórakozni vágyó emberek jól érezzék magukat.

Nos, mindez megvolt szombaton Kömlődön a Falunapon. Lázas készülődés előzte meg a napot, rengeteg, összehangolt munkával, melyben nagyon sokan kivették részüket. Már korán rotyogtak a finomabbnál finomabb gasztronómiai remekek a kondérokban, várva arra, hogy majd a látogatók sokasága válogathasson belőlük a támogatói, jelképes 300,- forintos jeggyel. És mint estére beigazolódott ismét jó ötlet volt ez a fajta „vendéglátás” hiszen minden egyes kondér üresen tátongott a rendezvény végére. Ugyancsak nagy keletje volt a hot-dognak, a fagyinak a nap folyamán, hiszen a rendezvénysátorban nem győzték adogatni az érdeklődőknek a jegyeket.

Igen népszerű volt a tombola, is rengeteg elfogyott belőle, de szükség is volt rá, mert  megszámlálhatatlan felajánlott ajándék várt gazdára. Mindenki izgatottan várta a húzásokat, mely egy picit elhúzódott technikai okok miatt, de a szervezők minden apró hibát megjegyeznek és tanulnak belőle, hogy a következő rendezvényen ne forduljon elő majd hasonló. Ennek ellenére a nyertesek boldogan mustrálták az új szerzeményeiket, volt akinek úgy hozta a szerencséje, hogy többször is ki kellett szaladnia egy-egy kihúzott kincsért.

Egészen ritkaságszámba ment, amikor felsorakoztak a Pannonia motorkerékpárok. Voltak közöttük különleges csodák, melyeknek minden egyes darabja igazolta, hogy gazdái megszállottak „motorügyben” , és nagy-nagy szeretettel ápolják ennek a márkának a múltját úgy, hogy a mai napig közlekednek vele, igaz nem Talmácsi sebességével, de a motoros érzés azért benne van. Voltak különleges bukósisakok, kesztyűk, még olyan Besenyő Pistabácsis bundássapkát is láthattunk, mely annak idején elegendő volt ahhoz, hogy ne fázzon a vasparipán ülő feje, hiszen abban az időben nem volt kötelező a bukósisak még.

Nagyon népszerű volt a lovagoltatás, az íjászbemutató és a kézműveskedés, arcfestés, tetkózás is. Sok-sok kisgyerek tigrisnek, pillangónak, egyéb figurának álcázva játszott önfeledten a játszótéren, de igen sok felnőtt karján is ott díszelgett az ártalmatlan, ámde mutatós tetkó is.

A színpad sem árválkodott egyetlen percig sem a nap folyamán. Egymásnak adták a jobbnál-jobb fellépők a „kilincset”. A Heimattöne Kapelle Duó pattogós zenéje, a kömlődi mazsorettek, a felvidéki Szupernagyik produkciója,  a rúdtáncos lányok, a csodálatos hangon éneklő Anna és a gyerekek, a kantri zenekar, a Pötörke néptáncegyüttes, és Gyurcsik Tibor is hozzájárultak ahhoz, hogy a közönségnek ez a nap minden igényt kielégítő, felhőtlen szórakozásról szóljon.

Jó volt végignézni a nap folyamán a rendezvénytéren, hogy megtelt élettel, felhőtlenül szórakozni vágyó emberekkel, és vidám csivitelő gyerekekkel, akik feltalálták minden körülmények között magukat, felfedeztek egy teljesen új játékot is, a „bálacsúzdát”, ahonnan nagy kacagással csúsztak lefelé nem törődve azzal, hogy lehet egy kicsit talán bökős a játékszer.

A sikeres rendezvény mintegy megkoronázása volt – lassan hagyományteremtően – amikor Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos asszony bejelentette, hogy ismét egy nagyon értékes pályázatot nyert el Kömlőd, hogy tovább szépülhessen, fejlődhessen.

Bevallom, nem kömlődi vagyok, de nagyon jól éreztem magam ezen a napon, és minden elfogultság nélkül ki merem jelenteni, hiszen közvetve láttam, hogy mennyi energia, munka, fáradozás szükségeltetik egy ilyen nagyszabású rendezvény lebonyolításához, hogy az sikeres legyen. Talán nem tisztje és kötelessége a polgármesternek ezen rendezvény összefogása, de Ő volt a motorja a készülődésnek, és a rendrakásnak is, csinálta a többiekkel együtt fáradhatatlanul, irányított, jött-ment, figyelt mindenre, hogy a lehetőségekhez mérten mindenki jól érezze magát. És ha mindenki jól érezte magát, az az igazi elismerés és visszaigazolás a sok befektetett munkáért.

A számtalan önkéntesnek, aki csak egy ici-picit hozzátett ennek a napnak a sikeréért elismerés jár, és annyian voltak, hogy felsorolni nehéz lenne. Csak remélni lehet, hogy a feljövő nemzedéknek az ilyenfajta, összefogást igénylő megmozdulások példaértékűek, és lesz utánpótlás, hogy fennmaradjanak az effajta falusi rendezvények, mert a szórakozáson túl igazi közösségformáló lehetőség is bennük rejlik.

Varga Katalin

2016-08-16

Please publish modules in offcanvas position.