Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. március 28. csütörtök

Kömlőd község

Kömlőd

SZÁMADÁS 2016

A családok év végén számvetést készítenek, hogy milyen örömök, kudarcok, bántok történtek, milyen terveket készítettek az évre és azokból mi valósult meg.

Így van ez a „nagy családban” is egy közösségben, jelen esetben falunk életében is, amikor is a Polgármester ad számot az év végén azokról a realizálódott, - vagy esetlegesen kudarcba fulladt - tervekről, melyek megvalósultak.

Mozgalmas volt a 2016-os év, melyből még 2015. decemberére is jutott öröm, hiszen ekkor alakult újjá a Kömlődi Nyugdíjas Klub, és bizonyították azóta, hogy szükség van egy ilyen közösségformáló, programokat adó szervezetre.

Sikerült állami normatívát igényelni a tanyagondnoki szolgálathoz, így biztonsággal tudjuk üzemeltetni.

Nagy előrelépés történt a falu infrastrukturális területén, hiszen a lehetőségekhez mérten és a sikeres pályázatoknak köszönhetően, egyre szépül a környezetünk. A teljesség igénye nélkül néhány olyan nagyobb beruházás, mellyel jelentős előrelépést sikerült elérni:

2015 decemberében Nagyparnak-pusztai úton 50 tonna zúzott kő elterítésére került sor, így megszűnt az évekkel ezelőtti áldatlan állapot, de megmaradt továbbra is a kátyúsodás.

Elkészült a Parnak pusztai ivóvízhálózat, melyet hosszas szervező munka előzött meg.

A Petőfi utcában új vízelvezető árok létesült, a gépi munkák után mederlapokkal lett kirakva a felső szakasz.

A Határ utcában mintegy 50 tonna zúzott kő lett kiszállítva, és a lakókkal megállapodva, saját erejükből terítették el, köszönet érte.

A Sportpálya alatti részen „még örökségből” nagy mennyiségű, föld került elhelyezésre értelmetlenül, mely eldózerolásra került és továbbgondolva egy Íjász pálya lett kialakítva ezen a területen.

Sikerként könyvelendő el, hogy pontot tettünk sok elhúzódó problémára, így pl. a Sportpálya teljes terjedelmében az önkormányzat tulajdonába került földcserékkel történt egyezkedést követően szintén az önkormányzat tulajdonát képezi a ravatalozó épületének területe.

Sikeres pályázat útján a szennyvíztelep felújítására 240 millió forint támogatást nyert a község Daddal együtt, melyből Kömlődre eső rész 120 millió forint.

Elkészült és ezzel megszépült a Polgármesteri Hivatal előtti park, mely régi, de újragondolt közkutakkal lett hangulatossá téve „szökőkútként” hasznosítva, ahol egy vízfogató segítségével lett megvalósítva a terv.

Nagy lépés volt a falu életében a mintegy 31 millió forint támogatásból elkészült és szépen felújított orvosi rendelő átadása júniusban. Önerőből megépült egy akadálymentes bejáró és a kerítése is önerőből szépült meg.

 

Sikeresen pályázott a község a József Attila utca felújítására, sajnos a kézilabda pálya megépítésének elképzelése továbbra is csak álom marad, mivel nem támogatták ezt a pályázatot, talán az egyre csökkenő gyermeklétszám az oka?

Szintén benyújtásra került az Óvoda felújítását célzó pályázat.

Támogatásra méltónak találták a Belügyminisztériumba benyújtott pályázatokat, a maximálisan pályázható 20 millió forintból megvalósításra kerül a Petőfi utcai híd rekonstrukciója, a Petőfi utca új aszfaltburkolattal és padkával történő felújítása, valamint a Ravatalozó épületének felújítása.

Szerződéskötésre került sor az Oroszlányi Házi Szociális Szolgálattal a szolgálati feladatok ellátására Kömlőd községben.

A kömlődi iskola sajnálatosan továbbra is telephelyként működik tovább. Összesen 11 gyerek jár a helyi iskolába.

Örvendetes, hogy az önkormányzat támogatásával ingyen járhattak a gyerekek úszásoktatásra. Az utazást is sikerült megoldani térítésmentessé téve azt.

Az orvosi rendelő felújításával egyidejűleg munkába állt a község új háziorvosa Dr. Lobmayer Péter, s ezzel 5 év után ismét betöltött háziorvosi praxisa van Kömlődnek.

Pályázatot nyújtottunk be a régi védőnői ház felújítására, döntés még nincs.

Sikeresen támogatta az önkormányzat a rászorulók pápai fürdőbeli látogatását, az óvodások újabb úszásoktatáson való részvételét, két család részére kártyás árammérő óra felszerelését, a csatorna bekötéshez történő hozzájárulást. Iskoláztatási támogatásban részesített az önkormányzat minden általános és középiskolást, babakelengyét kaptak a megszületett picik. Az Idősek Karácsonyát is támogatta anyagiakban az elöljáróság.

Nagy lépés, hogy minden kömlődi állandó lakcímmel rendelkező, kömlődi intézményekbe járó gyermeknek ingyenessé válhatott az étkeztetése.

Kömlődön mindig várva várt esemény a Falunap. Ez évben is sikeres volt, remek fellépőkkel, jó hangulatban telt a nap. Minden segítőnek hála és köszönet azért, amit társadalmi munkában saját erőből hozzátettek. Sajnos ennek a napnak voltak negatívumai is, mert néhány fiatal nem tudott megbirkózni az elfogyasztott alkohol mennyiségével, randalíroztak.

Sajnálatos módon sport terén van lemaradása a községnek, hiszen a régi szórakozást is nyújtó labdarúgó csapat nem nevezett a bajnokságba, elvileg csapat sincs. Az önkormányzat a pálya és az épület állagmegóvásáról gondoskodik.

Öröm, hogy a szociális tűzifára benyújtott pályázat sikeres volt, így ismét segíteni tud az Önkormányzat a községben mintegy 20 rászoruló családnak, hogy enyhüljenek a téli gondjaik.

Három darab új autóbuszmegállót készítettünk.

Egyértelmű tény, hogy szépül a falu, nagyban köszönhető közmunkásaink szorgalmának, hiszen sok-sok olyan dolgot megvalósítottak, mely láthatóan szebbé tette, teszi a környezetünket. Köszönet illeti őket ezért.

Összességében elmondható, hogy fejlődik Kömlőd. A gazdálkodás stabilizálódik, hiszen hosszú évek után ebben az évben először nem kellett működési segélykérelmet benyújtania a községnek az Államhoz. Ehhez persze az is kell, hogy az adóbevételeket tisztességesen befizessék a falubeliek és az is, hogy a kömlődi földeken gazdálkodók megosszák adóbefizetésüket a községgel. Sajnos továbbra is vannak, akik nem érzik annak súlyát, hogy a be nem fizetett kötelezettségek hátráltatják a közösség fejlődését, létét.

Továbbra is csak összefogással, együttműködve lehet szebbé, élhetőbbé tenni a falut. Ennek érdekében a község vezetése, az önkormányzat mindent megtesz, és ehhez kérik az Önök támogatását is.

Minden kömlődi honfitársamnak egészségben, sikerekben, eredményekben gazdag 2017-es esztendőt kívánok!

Bogáth István
polgármester

2017.01.06

Please publish modules in offcanvas position.