Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2019. augusztus 23. péntek

Kömlőd község

Kömlőd

Szíveknek legszebb ünnepe

Anna Marie Jarvis volt az, aki 1914-re elérte, hogy az anyák napját nemzeti ünneppé nyilvánítsák az USA-ban, és aki az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére.

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az Anyák Napja országos bevezetésére.

Talán az egyik legszebb, legcsodálatosabb ünnepe az évben május első vasárnapja, hiszen nem mást ünneplünk ekkor, mint azt, aki életet ad, aki a cseperedő apróságát óvja, védi, dédelgeti, terelgeti és végigkíséri egy életen át, hiszen addig vagyunk gyerekek bármilyen is a korunk, ameddig úgy szólíthat drága édesanyánk, hogy kisfiam vagy kislányom.

Erre a napra minden gyermek megkülönböztetett figyelemmel, szeretettel készül, hogy valamit vissza tudjon adni a drága édesanyáknak, nagymamáknak a sok-sok fáradozásért.

 

Mint minden évben, így az elmúlt pénteken is az egész faluból várták az értinetteket, az édesanyákat, nagymamákat egy központi ünnepségre Kömlődön, és mintegy 40 fő el is fogadta a szíves meghívást. Bogáth István polgármester szeretettel köszöntötte a megjelent édesanyákat, nagymamákat. Izgatottan készültek a gyerekek a fellépésre, és a köszönet nem is maradt el a nézőtérről, hiszen a hálás tekintetek, a könnyektől csillogó szemek, a taps erről tanúskodott. A helyi mazsorett csoport a tőle megszokott színvonalon adta elő műsorát, nem kevésbé szívhez szóló előadással varázsolták el a hozzátartozókat az ovisok.

Kedves gesztusként az önkormányzat jóvoltából egy-egy cserép virágot is átnyújthattak a drága mamának, anyának a gyerekek, melyet az óvodások készítette aranyos kis papírmadárkával tettek még varázslatosabbá, hogy így kifejezve is megköszönhessék a sok-sok fáradozást, önfeláldozást, a gondoskodást, melyet az édesanyák tesznek értük.

Varga Katalin

2018.05.07.

 

 

Please publish modules in offcanvas position.