Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. április 25. csütörtök

Kömlőd község

Kömlőd

Több mint 150 tűzeset volt a hétvégén

A tapasztalatok alapján tavasszal megnövekszik az avartüzek száma, döntően száraz fű, avar ég - gyakran több száz négyzetméter területen – és csak a gyors és szakszerű oltásnak köszönhető, hogy sikerül erdőket, mezőgazdasági területeket, épületeket megmenteni a lángok martalékától. Ezeket a tüzeket döntően a szabálytalan tűzgyújtások, illetve a gépjárművekből, vonatból kidobott cigarettacsikkek okozzák.

2012. március 11-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter. Magyarország erdeiben a csapadékmentes és szeles időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre.

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek. A tűzgyújtási tilalom időszakában tüzet gyújtani, illetve avart égetni szigorúan tilos!

A tűzgyújtási tilalom ellenére Komárom-Esztergom megye területén, a hétvége során, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltó egységeit több mint 150 tűzesethez riasztották, amelyek többsége avartűz volt. A tűzoltók nagy erőkkel végzik az oltásokat, de a kedvező időjárás miatt a következő napokban tovább növekedhet a tűzesetek száma.

2012.03.20.

Please publish modules in offcanvas position.