Ez a weboldal a felhasználói élmény optimalizálása érdekében sütiket használ.

2024. május 24. péntek

Kömlőd község

Kömlőd

Kirándul a család

A nyári szünidő alatt gyakrabban kerekednek fel a családok és tesznek hosszabb-rövidebb kirándulásokat. A gépkocsit leparkolva indulnak sétálni, a járműben hagyva értékeiket, felkínálva ezzel a bűnelkövetőknek.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri az állampolgárokat, hogy a gépkocsi csomagterében ne hagyjanak semmit, még rövid időre sem, főleg ne a kézitáskát a pénzzel, iratokkal együtt. Még a viszonylag kis értékű dolgokat se hagyjanak ott egy táskában, hiszen az elkövető nem tudja, mi van benne, de kíváncsi lesz rá.

Ha elutazik a család, kérjen meg egy megbízható szomszédot, rokont, ismerőst, hogy a postaládából naponta szedje ki a küldeményeket, reklámújságokat, a bejárati ajtó, és a hátsó bejárat is legyen biztonságos, több ponton záródó zárral felszerelve. Készpénz ne legyen a lakásban, vagy zárja széfbe az értékeket.     Amennyiben a család anyagi lehetőségei megengedik, egészítse ki a lakás védelmét egy elektromos érzékelő-riasztó berendezéssel, mely a nap 24 órájában jelzést ad valamely vagyonvédelmi cég felügyeleti pontjára. Ha elmegy otthonról, mindig zárja be az ajtókat, ablakokat. Lakása kulcsait soha ne rejtse el lakása, háza körül. Ne beszéljen idegenekkel nyaralási szokásairól. Ápoljon jó kapcsolatot szomszédjaival. Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonára, ha gyanús idegent látnak lakásuk közelében, azonnal hívják a Rendőrséget.

Nem kell messzire utazni, hogy kár érjen bennünket. A közeli strandon is sértetté válhatunk, ha nem vagyunk elővigyázatokat és nem teszünk meg mindent vagyonunk megóvása érdekében. A strandon ne hagyja őrizetlenül pénzét, iratait. Ne vigyen magával a strandra nagy mennyiségű készpénzt, az értéket ne tartsa táskája külső zsebében. Kerékpárját mindig rögzítse fix tárgyhoz (fa, korlát, kerékpártároló), kerékpárjának csomagtartóján ne hagyjon értéket, táskát, még ha rövid időre is hagyja csak őrizetlenül.

A zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját minden esetben maga előtt tartja. Iratait, értékeit soha ne tartsa egy helyen. Tömegközlekedési eszközökre való fel-és leszálláskor ügyeljen táskáira. Utazás alatt ne hagyja poggyászát őrizetlenül. ATM automatánál történő pénzkivételkor járjon el mindig nagyon körültekintően. Lehetőség szerint válasszon forgalmas helyet a pénzfelvételre. Ha megkapta a pénzt, pénztárcáját azonnal tegye a táskájába.

KEM-RFK – 2012.06.25.

Please publish modules in offcanvas position.